Training

5 dingen die ik geleerd heb van de marathon

wat-ik-leerde-van-marathon

Een marathon is zoveel meer dan die 42,195 km. Het begint al bij de droom om er eentje te lopen en het plan dat uitgestippeld wordt om die droom ook daadwerkelijk in vervulling te laten gaan. Het is een leerproces met hoogtes en laagtes en ik vertel je dan ook graag wat de marathon van New York mij bijgebracht heeft.

Geloof in jezelf

Als er één les is die ik nooit vergeet, dan is het wel om altijd in mezelf te blijven geloven. Ik heb – vooral in het begin van mijn trainingsperiode – heel vaak gedacht dat ik misschien nog niet klaar was voor een marathon. Dat die 42 km nog veel te hoog gegrepen was voor mij. Maar de drang om aan mezelf te bewijzen dat ik het wel kon, was zo groot, dat ik niet aan mijn twijfels toegaf. En daar ben ik heel blij om. Het zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen dat ik door de marathon heb opgebouwd helpt me namelijk niet alleen op sportief vlak, maar ook op professioneel vlak. En bovendien zou ik zonder in mezelf te geloven, nooit zo’n geweldige ervaring hebben meegemaakt.

Hardlopen op hartslag werkt

Tijdens mijn trainingsperiode voor de marathon heb ik elke training op hartslag gelopen. Dat was in het begin ontzettend moeilijk en frustrerend want ik moest veel trager lopen dan ik gewoon was. Maar ik ben er oprecht van overtuigd dat door bewust op mijn hartslag te letten tijdens het hardlopen ik niet overtraind aan de start verscheen. Ik voelde mij fit in de weken voor de marathon en ook de lange duurlopen verliepen prima (ook al voelde ik mij een slak). Mijn volgende marathon(s) pak ik sowieso op dezelfde manier aan.

Samen een doel delen is ontzettend fijn

Zonder #teamannemerelrunsnyc had mijn marathonervaring er helemaal anders uitgezien. Ik vond het ontzettend eng om een marathon te lopen en ik heb dan ook erg veel steun gehad aan de andere meiden. Sommigen hadden al marathonervaring, anderen hadden net dezelfde vragen en twijfels als ik omdat het ook hun eerste marathon was, maar we deelden allemaal hetzelfde doel: finishen in New York. Dat is bij iedereen gelukt en dat geeft mijn medaille nog een extra gouden randje.

Hardlopen in New York is een wauw-ervaring

New York is een van mijn lievelingssteden en ik had op voorhand wel verwacht om overweldigd te worden door deze mooie stad, maar wauw, de marathon overtrof al mijn verwachtingen. Het publiek was uitzinnig en talrijk aanwezig, het parcours was geweldig (zelfs met al die bruggen) en er hing gewoon zoveel sfeer in de stad. Ik heb nu alleen wat schrik dat elke andere marathon die ik nog zal lopen in het niet zal verdwijnen tegenover New York. Want dit was echt een fantastische ervaring!

Na een eerste marathon wil je meer

Al jaren wilde ik een marathon lopen. Ik wilde weten of mijn lichaam in staat was om zo’n prestatie neer te zetten. De marathon van New York zag ik dan ook als een test om te weten hoe ik zo’n prestatie op fysiek en mentaal vlak zou doorstaan. En nu, drie weken na de marathon, kan ik zeggen dat die marathon mij maar niet loslaat en dat ik er nog meer wil lopen. Ik wist op voorhand niet of ik lange duurlopen wel leuk zou vinden, maar nu weet dat ze mij rust in mijn hoofd geven en dat het eigenlijk mijn favoriete training is. Geef mij dus maar meer van dat!

Liefs,
Aurelie

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge